Het internet of things (IoT) kan een vliegende start maken door het gebruik van LoRaWAN. LoRaWAN is een specificatie voor een telecomnetwerk en is geschikt voor langeafstandscommunicatie met weinig vermogen. Het is uitermate geschikt om data uit te wisselen tussen bijvoorbeeld verschillende objecten, zoals bushokjes, prullenbakken en lantaarnpalen.
Met LoRa kunnen allerlei dingen met het internet praten zonder gebruik te hoeven maken van 3G of Wi-Fi. Het batterijverbruik is laag, het bereik is groot en de bandbreedte is beperkt. Oftewel: perfect voor het internet der dingen. Via dit netwerk kan worden gecommuniceerd met draadloze sensoren/actoren waardoor er legio nieuwe toepassingen te bedenken zijn die nu tegen lage kosten ontwikkeld kunnen worden. Enkele voor de hand liggende toepassingen zijn: het lokaliseren van je fiets, huisdier of handtas of het op afstand openen/sluiten van een voederbak, kraan, poort of hek. LoRa staat voor long range en is een specificatie voor een wide-area netwerk (wan). Het is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding nodig heeft, maar wel af en toe wat data moet doorgeven. Het netwerk heeft een bereik van tussen de 2,5 en vijftien kilometer per mast. De internetsnelheid ligt tussen de 0,3 en 50 kbit/s en de accu gaat bijzonder lang mee.
Veilig
De technologie biedt veilige communicatie in twee richtingen, mobiliteit en locatiediensten. Het belooft naadloze interoperabiliteit tussen slimme dingen zonder dat er lokaal allerlei complexe installaties hoeven plaatsvinden. Dankzij het lage stroomverbruik, lage kosten ten opzichte van andere technologieën en de mogelijkheid om eigen, veilige netwerken aan te leggen, kaneen LoRa-netwerk (wan) het vliegwiel voor het internet of things (IoT) zijn.
De architectuur van LoRa bestaat uit gateways, netwerkservers en applicatieservers. Er worden radio frequency chips (rfid) gebruikt die een spread spectrum uitzenden. Spread spectrum is een vorm van draadloze communicatie waarbij de energie van het uitgezonden signaal met opzet verspreid wordt over een bepaald frequentiedomein. Zulke signalen hebben een veel grotere bandbreedte dan de informatie die ze bevatten, waardoor een ruisachtig signaal ontstaat dat moeilijk te detecteren of te onderscheppen is. Bovendien is het lastig om een spread spectrum signaal te verstoren met een ander signaal. Door deze eigenschappen is spread spectrum ideaal voor toepassingen en omgevingen waar een grote betrouwbaarheid van het signaal gewenst is.
Beter inzicht
LoRa is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld smart cities. Een gemeente heeft talloze specifieke toepassingen die vaak niet onderling met elkaar verbonden zijn. Parkeermeters, verkeersregelinstallaties, locatiemonitoring voor ambulances, brandweerwagens en politieauto’s, luchtbehandeling in scholen en overheidsgebouwen, publieke voorzieningen en de lijst gaat nog wel even door. Met LoRaWAN hebben gemeenten een goede mogelijkheid om hun talloze IoT-applicaties samen te brengen tegen een betaalbaar tarief.
Met alle data die uit LoRa-sensoren komen, gecombineerd met de informatie uit samengevoegde systemen, heeft een gemeente een goed beeld waar de behoefte van de burger ligt en hoe het belastinggeld optimaal kan worden gespendeerd. Zo kunnen ondergrondse afvalcontainers worden uitgerust met sensoren die een seintje geven als de container vol is. De vuilnisdienst kan vervolgens heel gericht en efficiënt de containers legen.